Україна і НАТО: невійськове співробітництво

Відомий політолог, який уже близько 20 років займається питаннями суспільно-політичної тематики, проректор з наукової роботи Івано-Франківської академії Івана Золотоустого Олег Білоус прочитав лекцію для студентів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу на тему «Україна і НАТО: невійськове співробітництво». Захід організований за ініціативи директора науково-технічної бібліотеки Романа Пуйди.

Привітав та представив гостя в стінах університету проректор з науково-педагогічної роботи Сергій Куровець. Він відзначив: «Тема євроатлантичної інтеграції України є особливо актуальною для студентів, адже зараз, як ніколи, для нашої держави важливо визначити свою роль і місце в світовому геолітичному просторі. А обізнаність і поінформованість молоді – це запорука успішних змін в країні».

Олег Михайлович Білоус, який також є експертом з питань НАТО, розпочинаючи лекцію, наголосив: «Сьогодні кожній молодій людині важливо бути обізнаною в цій тематиці. Адже незнання проблеми може породити хибне уявлення про природу НАТО та створити міфи про цю Організацію. Їх можна розвіяти тільки тоді, коли суспільство володітиме об’єктивною інформацію про засади існування та функціонування Північноатлантичного альянсу, про його внесок у зміцнення безпеки на європейському континенті й у світі загалом. Так, найчастіше ми розуміємо НАТО як військовий блок. Насправді, це цивілізаційна структура, яка була створена в 1949 році задля розвитку країн, які стали її членами і, таким чином, гарантували собі безпеку та оборону».

Лектор розповів присутнім про історію створення та розвитку НАТО. Відзначив, що співпраця Організації з Україною розпочалась в 1991 році, однак ключовий етап – офіційне створення Представництва НАТО (1997 рік). Ключовий документ співпраці з нашою державою – Хартія про особливе партнерство між Україною та Організацією Північноатлантичного договору.

В зрозумілій та доступній формі фахівець пояснив студентам, що насправді розуміють під термінами «стандарти НАТО» та «стандарти ЄС», які він вважає аналогічними. Стандарти, яким повинна відповідати держава,  щоб стати членом НАТО та ЄС, Олег Михайлович поділив на чотири блоки:

Політичний (Політичні свободи);
Економічний (Прозора, відкрита економічна політика);
Правоохоронний (Правоохоронні структури повинні бути сервісними службами, а не каральними);
Військовий (Найбільше відповідає стандартам НАТО. На сьогодні Україна – це єдина країна, яка не членом НАТО, але бере участь у всіх місіях й операціях Організації в світі).

З огляду на виокремлені стандарти, Олег Михайлович чітко окреслив мету України: «Мета нашої держави полягає у проведенні ефективних реформ, які зрештою приведуть до вступу в НАТО та ЄС!»

Також експерт розповів студентам про підтримку, яку надає Організація Україні та висловив свої прогнози щодо членства країни в Північноатлантичному альянсі.

Загалом, лекція серед слухачів видалась надзвичайно інформативною, насиченою та цікавою.

 

Прес-служба ІФНТУНГ: http://nung.edu.ua