Професорка Академії Людмила Филипович виступила модераторкою презентації книги

Професорка Івано-Франківської академії  Івана Золотоустого, президентка Української асоціації релігієзнавців пані Людмила Филипович виступила модераторкою презентації книги «Екуменічна місія східних католицьких церков Європи".

Презентував книгу Отець і Глава УГКЦ, Блаженніший Святослав 30 серпня 2024 року у Києві в митрополичих палатах собору святої Софії.

У представленому виданні зібрано український переклад доповідей еклезіологічного, пасторального, духовного та канонічного змісту, які були виголошені першими особами Католицької церкви під час зустрічі східних католицьких єпископів Європи у вересні 2019 року в Римі.

Участь у презентації взяли науковці, журналісти, представники органів державної влади, зокрема Державної служби України з етнополітики і свободи совісті, духовенство та інші зацікавлені особи.

Після проведення презентації пані Людмила Филипович зазначила, що, коли їй було запропоновано модерувати дійство, вона пригадала, що ця тема їй відома завдяки магістерській роботі Ольги Дубіцької, яку вона підготувала і захистила в Івано-Франківській академії Івана Золотоустого у 2024 році під керівництвом пані Людмили.

"На основі цієї магістерської роботи ми з нею підготували статтю "МІСІЯ УГКЦ В ЕКУМЕНІЧНОМУ ДІАЛОЗІ: ВЗАЄМИНИ ІЗ СХІДНОКАТОЛИЦЬКИМИ ЦЕРКВАМ" для наступного номера журналу "Добрий пастир", що має вийти найближчим часом. Про це я сказала Патріарху Святославу перед презентацією і показала цю статтю, яку надіслав мені професор, отець Річард Горбань – вже редаговану і макетовану для чергового номеру. Патріарх і отець Ігор Шабан, який є "міністром з екуменізму" в УГКЦ, підтвердили, що у Івано-Франківській академії Івана Золотоустого працюють і вчаться професіонали", – підкреслила професорка Людмила Филипович.

Також пані Людмила зазначила: "Презентація відбувалася у дуже дружній, сімейній атмосфері. Простір був насичений інтелектуалізмом і в питаннях і у відповідях Блаженнішого Святослава, який черговий раз вразив аудиторію добрим знанням історії Церкви, глибоким богословським розумінням екуменізму, католицько-православного діалогу, релігійної ситуації в Україні. Патріарх був відкритий на спілкування, щирий, відвертий. Добре тримав тему, включався в усі повороти розмови, але повертаючись постійно до основної ідеї – особливої місії УГКЦ, як СКЦ в екуменічній стратегії християнства. З його слів стало зрозуміло, що УГКЦ від 2004 року, а особливо з 2019 року, усвідомила свою лідерську роль серед СКЦ і особливу місію модератора між католицизмом і православ'ям".

Інфо-центр Академії

Фото: facebook