Про вимушену міграцію до Сполученого Королівства говорили на форумі Товариства «Свята Софія» США

У четвер, 24 жовтня, на форумі Релігійного Товариства українців католиків «Свята Софія» США (ТССА) відбулася зустріч з деканом факультету богословських і гуманітарних наук Івано-Франківської академії Івана Золотоустого о. д-ром Андрієм Чорненком. Гість ТССА виступив із доповіддю на тему «Вимушена українська міграція у Сполучене Королівство, зокрема в Шотландію: душпастирство та освітній виклик». 

Прелегент розповів про урядові програми Сполученого Королівства з допомоги сім’ям з України, а також про спонсорську схему «Дім для українців». За нею громадяни України й їхні найближчі родичі отримують дозвіл на в’їзд у Велику Британію, якщо мають спонсора, здатного надати їм житло протягом 6 місяців. У період з 18 березня 2022 року по 28 серпня 2023 року уряд успішно надав підтримку 131 000 українцям, які приїхали до Великої Британії в рамках цієї програми, забезпечивши виконання загальної мети уряду — надати українцям безпечний притулок.  18 березня 2022 року уряд Шотландії оголосив про запуск схеми "суперспонсора" для українських біженців. Станом на 23 вересня поточного року, загальна кількість осіб, які прибули до Великої Британії з візою, становить 214 100 громадян України, з них близько 25 000 українців проживають у Шотландії.

Відтак, доповідач розповів про структуру Української Католицької Єпархії Пресвятої Родини з осідком в Лондоні, котра налічує 51 громаду в Англії, Уельсі та Шотландії. В останній з них парафіяльні осередки діють в Единбурзі, Ґлазґо, Локербі, Абердині, Дамфріс та Коутбриджі. Перша і досі діюча українська каплиця постала поблизу Локербі в одному з колишніх баракiв табору дивiзiї «Галичина», що діяв тут від 1947 року. Українська парафія в Единбурзі, заснована в 1947 році, міститься в колишньому храмі Об’єднаної Пресвітеріанської церкви, який українці придбали у 1964 р. Молода українська парафія Стрітення Господнього в Ґлазґо заснована 13 березня 2023 р. Першу Літургію було звершено в неділю, 19 березня 2023 р. в храмі св. Михаїла Римо-католицької архидієцезії. Відтак засновано українську громаду в місті Абердин. В рамках душпастирського служіння відбувається Всеукраїнська проща в Марійському центрі Карфін, проводяться християнські табори та катехизація, відбуваються відвідини українських військових у Шотландії.

о.Чорненко розповів про освітній вимір життя українців у Великі Британії та викликами, з якими доводиться зіштовхуватися педагогам. За словами душпастиря, у Сполученому Королівстві діє Спілка Українських Вчителів у Великій Британії (СУВ) [Association of Ukrainian Teachers in Great Britain]. Це об’єднання діючих та колишніх вчителів суботніх і недільних шкіл українознавства й дитячих садків. СУВ - автономна організація в структурі Союзу українців у Великій Британії (СУБ). Спілку було створено 1955 р. з метою підтримання мережі шкіл і садків, які творилися при відділах СУБ.

Основним завданням Спілки Українських Вчителів у Великій Британії є забезпечення шкіл, садків та їх учителів порадами, навчальними ресурсами й іншою підтримкою. До цього входять: організація курсів, конференцій і семінарів для підвищення кваліфікацій вчителів та обговорення найефективніших практик у навчанні. З 2017 року СУВ очолює є Інна Григорович, директорка української школи Пречистої Діви Марії у Лондоні, що її засновано як суботній навчальний заклад 21 жовтня 1956 р. В 1965 році його названо на честь Пречистої Діви Марії. Ця українська школа у Лондоні є громадською суботньою школою, яка протягом останніх десятиліть була однією з найбільших українських громадських шкіл у Великій Британії, щороку доносячи українську мову та культуру близько двом сотням учнів.

З початком повномасштабної війни в Україні школа прийняла хвилю понад 500 переміщених дітей, яких зареєстровано на навчання в серпні 2022 року, а в наступному навчальному році було прийнято 1000 нових учнів. Щоб задовільнити зростаючу кількість бажаючих, школі довелося розширити ще три приміщення (локації), а 75% нового сьогочасного педколективу становлять освітяни-переселенці з України. Нова доповнена навчальна програма охоплює українську мову, літературу, історію та географію, узгоджену з українським національним стандартом. Це дає можливість старшим дітям-переселенцям працювати над випускними іспитами в українській школі, а також адаптуватися до системи освіти Великобританії. У зв’язку з численною міграцією українців не лише в Лондоні, а й на усій території Великої Британії, виникла потреба розширення локацій школи поза столицею Королівства і станом на 2024 р. діє п’ятнадцять локацій з загальною кількістю 2500 учнів (в основному в Англії), які проводять навчання по суботах чи неділях, в процесі відкриття ще три локації. Один з них було офіційно засновано 9 березня 2024 р. у м. Ґлазґо, Шотландія, де навчаються 93 учні, а у перспективі планується відкриття школи  м. Абердин, Данді та за потреби в інших містах. Понадто школа реалізує важливий проєкт «Техніка зцілення», спрямований на підтримку українських дітей, які навчаються у 220-ти місцевих школах Великобританії. Отож, близько 500 травмованих війною дітей отримують фахову психологічну допомогу.

Після навчання в суботу чи неділю важливим є проведення різноманітних тематичних гуртків, підготовки до організації релігійних, національно-патріотичних свят та подій, а в період канікул – таборів. Практично кожна локація має дитячий хор, який бере участь на заходах і відтак представляє творчі таланти юних українців.

Після успішного завершення навчання випускники школи отримують сертифікат Спілки Українських Вчителів у Великобританії, засвідчений Українським Католицьким Університетом. Інститут капеланства школи функціонує через систематичні зустрічі священнослужителів-духівників, як з дітьми так і з педагогічним колективом.

Загалом, за словами доповідача, життя українців у Сполученому Королівстві, зокрема у Шотландії, дає можливість:

- завдяки душпастирській опіці залишатися дітьми своєї Матері-Церкви, в якій саме знаходимо сили не втратити надію на духовну перемогу над гріхом та перемогу українського народу над російським агресором;

- завдяки освіті зберегти та розвинути дітям і підліткам, українську ідентичність, мову, культуру та традиції.

На завершення вечора, о. Андрій відповів на запитання аудиторії.

Пресслужба Товариства «Свята Софія» США
Світлини Stephen Fartuszok