Наукова конференція

24 березня в конференційному залі Івано-Франківського Богословського Університету ім. св. Івана Золотоустого відбулася наукова конференція на тему: «Відпусти у Східних Католицьких Церквах і їхній богословський, історичний та канонічний виміри у контексті УГКЦ».

Даний захід організований Інститутом Східного Канонічного права Івано-Франківського Богословського Університету спільно із Канонічним відділом Патріаршої Курії УГКЦ та Товариства Українських Каноністів. Метою конференції було пояснення значення відпустів у Церкві, а також розкриття їхнього богословського, історичного та канонічного підгрунтя, адже це питання є дуже актуальним у контексті Ювілейного Року Милосердя, проголошеного Святішим Отцем Франциском Папою Римським.

На початку наукового дійства із привітальним словом до його учасників звернувся Високопреосвященний Владика Володимир Війтишин, Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський, уділивши учасникам конференції архієрейське благословення.

Для того щоб пролити світло на вищезгадані три аспекти відпустів були представлені доповіді, що їх розкривали. Перший доповідач –  о. Віталій Храбатин, викладач біблійного богослів’я ІФБУ, представив тему «Богословські і духовні основи відпустів у Церкві». Насамперед о. Віталій пояснив, що відпуст не є прощенням гріхів, попри те, що він пов’язаний із Таїнством Покаяння, однак при цьому не може його замінити. Відпуст – це не прощення гріхів, але відпущення дочасних кар, які людина мусить спокутувати за гріхи, відпущені у Таїнстві Покаяння. Без Сповіді нема сенсу говорити про відпуст. Завдяки відпустам людині відпускаються ці кари і вона вже не повинна за них покутувати ні у земному житті, ні у чистилищі. На підтвердження цього доповідач представив офіційні документи Церкви – Катехизм Католицької Церкви, енцикліки Римських Архієреїв, що пояснюють сенс відпустів.

Наступним став виступ кандидата історичних наук, доцента Олега Єгрешія, директора інституту Історії Церкви ІФБУ, на тему «Історія відпустів в Українській Греко-Католицькій Церкві». Спочатку п. Олег розповів історію Чудотворних місць та ікон УГКЦ і пов’язаних з ними відпустів, а також представив слайди на цю тему.

Проблематику канонічного виміру відпустів у Східних Католицьких Церквах розкрив о. д-р Андрій Танасійчук, заступник голови Канонічного відділу Патріаршої Курії УГКЦ. Доповідач подав канонічні підстави відпустів, які містяться в законодавчих документах Церкви – Кодексі  Канонів Східних Церков, документах партикулярного права УГКЦ та інших нормативних церковних документах.

Після виступу доповідачів розпочалася дискусія стосовно порушених аспектів відпустів. Учасники конференції мали змогу поставити питання доповідачам, на які вони грунтовно відповідали.

На закінчення даного заходу, ректор ІФБУ прот. д-р Олександр Левицький звернувся зі словами вдячності до доповідачів і побажав натхненної праці на науковій ниві Церкви.

 

 

Ростислав Гадада,
Студент ІФБУ