Участь у Всеукраїнській науково-практичній богословській конференції

25-27 березня студенти Івано-Франківського Богословського Університету ім. св. Івана Золотоустого взяли участь у Всеукраїнській науково-практичній богословській конференції, яка проходила у Львівській Духовній Семінарії Святого Духа. Конференція була присвячена довголітньому духівникові Львівської Духовної Семінарії о. Ісидору Дольницькому (1830-1924). Учасниками конференції від нашого університету були о. Ярослав Морикот, Василь Савчин, Михайло Паляк і Ростислав Гадада.

 Наукове дійство розпочалося Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив Високопреосвященний Митрополит Кир Ігор Возняк. По завершенні Літургії та сніданку, у семінарійному конференц-залі проходила основна частина конференції – виголошення доповідей.

На початку із словами привітання до присутніх звернувся Високопросвященний Владика Ігор та ректор семінарії о. Ігор Бойко.


Першим доповідачем був отець Євген Станішевський, багатолітній духівник Львівської Семінарії та вчений-бібліст. Його доповідь на тему:  "Духовний провід у Святому Письмі», стала певним історичним екскурсом у далекі біблійні часи.

Тематику духовного супроводу, розпочату отцем Євгеном Станішевським, продовжив Преосвященний Владика Венедикт Алексійчук. Він переніс нас у часи перших християн та період Святих Отців Церкви.

Особливо цікавою і плідною видалася дискусія. Охочі мали нагоду поставити кілька запитань до доповідачів. Тематика обговорення цілковито підтвердила «науково-практичний» статус конференції.

Друга половина першої частини конференції була побудована у більш науковому стилі. Доповідачі продемонстрували здобутки і якості отця Ісидора Дольницького, представляючи його конкретні праці, твори і духовні здобутки.

Після короткої перерви, Владика Григорій Комар презентував свою доповідь на тему «о. Ісидор Дольницький як духовний наставник семінаристів», у якій продемонстрував практичні поради і методики, апробовані самим отцем Дольницьким.

Продовжив конференцію доктор богослов’я і викладач УКУ пан Ігор Василишин, із доповіддю на тему «Роль творчої спадщини о. Ісидора Дольницького у формуванні духовності семінаристів, священиків та доброму вихованні їх пастви». У ній він представив цікаву творчу та наукову спадщину отця Ісидора.

Пані Оксана Лазор представила учасникам конференції: "Особливості перекладу книги о. Ісидора Дольницького", і продемонструвала особливості української мови початку ХХ століття. Показовою є глибока інтелектуальна освітченість отця-прелата Дольницького.

Першу частину конференції завершив отець Володимир Стефанишин, що розповів про деталі беатифікаційного процесу.

Після обіду настав час другої частини наукової конференції.

У трьох аудиторіях зібралися доповідачі-семінаристи, які під керівництвом отців-модераторів представили присутнім свої напрацювання. Роль модераторів взяли на себе отець Андрій Чорненко, отець Михайло Плоцідем та отець Іван Дулиба.

Тези і думки доповідачів базувалися на документальних фактах, або ж знаходили своє підтвердження в офіційній науці Церкви. У заключній зустрічі модератори та представники семінарій підбили підсумки проведеного заходу.

 

За матеріалами lds.lviv.ua