В Академії відбулися Шевченківські читання

8 березня 2019 року у бібліотеці Івано-Франківської академії Івана Золотоустого проходили Шевченківські читання.

Відкрив свято проректор з навчально-методичної роботи, протоієрей Андрій Чорненко, який наголосив на важливості вшанування пам’яті Тараса Григоровича Шевченка – людини з академічною освітою, талановитого художника і геніального поета.

Модератор заходу, директор бібліотеки Іванна Стрихар, розпочала свій виступ рядками з вірша української поетеси Ліни Костенко: «Ще не були епохи для поетів, але були поети для епох!» Ці слова засвідчують усю велич Тараса Шевченка – поета, художника, пророка. Адже він володів чудовим даром, завдяки якому міг не тільки талановито писати і малювати, але й пронизувати читача словом.

До творчості Тараса Шевченка зверталися і будуть звертатися, мабуть, усі: діти, дорослі, науковці, художники, духовні особи…І кожен знаходить у його творах щось для себе.

Шевченківські читання пройшли у дружньому затишному товаристві, де кожен зміг подати Кобзареве слово щиро та душевно…

Читали вірші поета студенти Академії Василь Рубльовський, Михайло Гунчак, Олег Корпанюк, Роман Кулинцак, Андрій Жук та проректор з наукової роботи Олег Білоус.

У програмі прозвучали й пісні на слова Тараса Шевченка: студент 5 курсу академії Дмитро Белей виконав акапельно «Думи мої, думи мої», а семінарійний хор «Благовіст» заспівав «Реве та стогне Дніпр широкий».

Гості заходу також приємно вразили. Учасники свята почули прекрасне декламування поезії у виконанні завідувача кафедри підприємництва та маркетингу Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Ірини Перевозової, художнього керівника народно-драматичного колективу Світлани Слупської, студенток Прикарпатського університету імені Василя Стефаника Тетяни Марцінко і Христини Стрихар та наймолодшої учасниці, учениці 4 класу школи №11 міста Івано-Франківська Христинки Білоус.

На закінчення свята пані Іванна Стрихар наголосила, що Шевченко був християнин, він вірив у Бога, постійно молився, адже більшість Шевченкових творів – це щира й велика молитва до Бога:

«Моліться Богові одному,
Моліться правді на землі,
А більш на землі нікому,
Не поклонітесь…».

Щиро дякуємо усім учасникам Шевченківських читань!

До нових зустрічей!!!

До вашої уваги – світлини з Шевченківських читань, які професійно зробили Тетяна Ілечко і Роман Везучий.

 

Інфо-центр ІФА