Бюро УГКЦ з питань екології нагородило переможців IV всеукраїнського конкурсу «Відповідальність за створіння» 2014

17 грудня 2014 року Божого в академічному приміщені Івано-Франківського Богословського Університету ім. св. Івана Золотоустого відбулась святкова академія з нагоди вручення нагород переможцям конкурсу «Відповідальність за створіння» 2014, організованого Бюро УГКЦ з питань екології.

На святкове дійство з’їхались переможці з різних областей України. Святкова академія розпочалась спільною молитвою, після чого ведучий о. Володимир Містерман, заступник керівника Бюро УГКЦ з питань екології, запросив до вступного, привітального слова д-ра Володимира Шеремету, керівника екологічної церковної інституції.

У вступній промові очільник Екобюро, привітавши переможців, коротко розповів про історію заснування Всеукраїнського конкурсу «Відповідальність за створіння», який Бюро УГКЦ з питань екології щорічно проводить задля популяризації християнського екологічного свята – День Бога Творця і плекання відповідальності за природне довкілля.

Ініціатор даного конкурсу наголосив на тому, що конкурс має особливе значення в контексті стратегії УГКЦ «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», адже спонукає глибше застановитись на правдою віри про Бога Творця і переосмислити значення християнської віри, оживити її, поглибити, дати новий подих, усвідомити цілісний характер і її життєдайне значення для всього створіння Божого.

Після вступних слів п. Володимира до слова було запрошено ректора Богословського Університету о. Олександра Левицького, який від початку заснування конкурсу належить до журі. Ректор наголосив, що даний конкурс свідчить ні про що інше, як про те, що суспільство, в якому є люди, які вміють творити, має майбутнє, бо «той, хто не має відчуття прекрасного в себе всередині, насправді не може нічого творити».

Другою до слова від імені журі було запрошено с. Георгію Ахалмосулішвілі, декана катехитично-педагогічного факультету ІФБУ, яка у своєму слові сказала, що, оцінюючи ці прекрасні роботи, вона задавалась одним питанням «що спонукало конкурсантів взяти участь у цьому конкурсі?». Сестра мироносиця зауважила, що, читаючи та переглядаючи цю велику кількість робіт в різних номінаціях, було відчуття, що роботи виконані під проводом серця.

Від імені державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області, яка теж від початку конкурсу бере участь в оцінюванні конкурсних робіт, до слова було запрошено п. Богдана Чукора, який виконує обов’язки начальника цієї екологічної інституції. «Цей конкурс запалив понад 300 сердець, які палають любов’ю до рідного краю, його природи і до Бога», – підкреслив п. Богдан. Також високопосадовець сказав, що така велика кількість учасників не може не тішити, бо той, хто взяв участь у конкурсі просто не може бути байдужим до природного довкілля.

Після всіх слів привітань ведучий святкової академії запросив керівника Екобюро до церемонії нагородження, під час якої усі присутні переможці отримали екологічні призи та були нагородженні грамотами. Окремими, спеціальними відзнаками та призами від Міжнародного Соціально-екологічного Об’єднання «Відповідальність за створіння» (Відень-Австрія) та громади УГКЦ м. Падова (Італія) були нагородженні інші учасники конкурсу, роботи яких не взяли призових місць.

Родзинкою цьогорічної церемонії нагородження став розіграш суперпризу – «екологічного велосипеда», у якому взяли участь усі присутні переможці. Переможцем став Андрій Шестак, семінарист 7-го курсу Тернопільсьокої вищої духовної семінарії ім. Йосифа Сліпого.

Від імені переможців зі словами подяки до присутніх звернувся о. Тарас Дзьоба, який є референтом Бюро УГКЦ з питань екології Сокальсько-Жовківської єпархії.

Завершилась святкова академія декламуванням переможцями своїх авторських віршів та молитов. Музичною прикрасою цього свята стало виконання декількох духовних творів, які виконали семінаристи Івано-Франківської духовної семінарії ім. свщмч. Йосафата.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології