Зустріч з митцем Михайлом Дейнегою

01 грудня 2020 року в Івано-Франківській академії Івана Золотоустого студенти третього курсу зустрілися з відомим українським митцем Михайлом Дейнегою. Зустріч відбулася в рамках викладання дисципліни "Сакральне мистецтво".

Лейтмотивом розмови стало сучасне мистецтво, його головні тенденці та напрями.

Традиційно зустріч розпочалася із спільної молитви "Царю небесний". Опісля, доцент кафедри богослов’я, викладач курсу "Сакральне мистецтво" отець Віталій Козінчук представив гостя слухачам.

"Сучасне мистецтво є складне", – такими словами розпочав свої пояснення пан Михайло. Він підкреслив, що сучасне мистецтво в пошуках нових форм вираження може набувати деструктивного характеру і не виконувати свого головного завдання – формувати в людині почуття прекрасного. Однак, не варто впадати в іншу крайність – тотально консервувати усталенні образи й форми, боятися рішучих експериментів. Як приклад високого церковного мистецтва гість навів розписи в Жовківському монастирі отців Василіян, які свого часу видавалися дуже ризикованими.

Пан Михайло представив свої власні художні роботи. На їхньому прикладі він розповів про значення кольору в мистецтві: "Колір, який використовує митець виражає його внутрішній світ. Чорний і білий не є кольорами в класичному розумінні. Білий колір є поєднанням всіх семи спектрових кольорів, чорний – повною відсутністю світла, тому їхнє повне домінування не може бути припустимим", – підкреслив митець.

Наприкінці зустрічі пан Михайло Дейнега підсумував: "Мистецтво – божествене. Воно є видимим образом Божої любові до людини. Тому ви, як майбутні душпастирі, повинні цікавитися ним, любити його і шанувати – тоді воно дасть свої плоди".

 

Інфо-центр ІФА