Відеозустріч Асоціації богословських бібліотек

26 лютого 2021 року Асоціація богословських бібліотек провела онлайн-зустріч «Стародруки у фондах богословських бібліотек», у якій взяли участь представники бібліотек з Волинської православної богословської академії, Дрогобицької духовної семінарії, Івано-Франківської академії Івана Золотоустого, Київської трьохсвятительської духовної семінарії УГКЦ, Української євангельської теологічної семінарії та Українського католицького університету.

У рамках відеозустрічі було обговорено важливе питання щодо наукового опрацювання, каталогізації та збереження книжкових пам’яток.

Основним скіпером виступила директорка бібліотеки Івано-Франківської академії Івана Золотоустого Іванна Стрихар, яка акцентувала увагу на важливих складових функціях рідкісних видань у Фонді митрополита Андрея Шептицького. Зокрема, розповіла про наявні колекції цінних видань, які мають своє історичне значення. Історично склалося так, що колекція стародруків з власної бібліотеки митрополита Шептицького була подарована ним у 1901 році Станиславівській єпархії (нині Івано-Франківська єпархія УГКЦ), як дарча книгозбірня. Наявний документ, який засвідчує цей історичний момент в історії Церкви. За часів радянської влади було проведено конфіскацію стародруків та вивезено значну частину цінних фоліантів. У подальшому стародруки зберігалися у Івано-Франківському обласному архіві і тільки у 1992 році колекція була повернута законним власникам. Кожна книга містить печатку НКВД та власний екслібрис митрополита Шептицького.

«Тож на сьогодні, - підкреслила пані Іванна, - головне завдання, яке ставить наша Академія - це забезпечення сучасного наукового рівня роботи з розкриття колекції рідкісних і цінних видань у Фонді митрополита Андрея Шептицького, адже збереження та популяризація книжкових пам’яток із часів книгодрукування – безцінний скарб для теперішніх і майбутніх поколінь».

Пані Іванна відповіла на численні питання учасників зустрічі, які пізніше поділилися своїм досвідом у формуванні фондів зі стародруками, адже в кожній бібліотеці це відбувалося по-різному, та підвели підсумки спілкування щодо цінності й унікальності книжкових пам’яток.

Інфо-центр ІФА