Представники Академії взяли участь в науковому круглому столі «Через терни – до зірок (до 130-річчя від дня народження Йосифа Сліпого)»

08 листопада 2022 року представники Івано-Франківської академії Івана Золотоустого – завідувач кафедри соціально-гуманітарних наук Руслан Делятинський, студент 2 курсу освітнього рівня магістра спеціальності «Богослов’я» Роман Везучий та студент 4 курсу освітнього рівня бакалавра спеціальності «Богослов’я» брат Климентій (Петро) Туркевич Місійного Згромадження св. Апостола Андрія – взяли участь у науковому круглому столі «Через терни – до зірок (до 130-річчя від дня народження Йосифа Сліпого)», організованому на базі Івано-Франківського коледжу технологій та бізнесу викладачем циклу суспільних дисциплін, кандидатом історичних наук Андрієм Випасняком.

З привітальним словом до учасників круглого столу звернувся директор коледжу Василь Бабінець, який наголосив на важливості пізнання студентами коледжу історичної постаті Йосифа Сліпого, Патріарха УГКЦ. Викладач коледжу Андрій Випасняк наголосив, що здобуті студентами знання матимуть і практичне значення, адже відповідні завдання про Йосифа Сліпого вже кілька років поспіль присутні в тестах зовнішнього незалежного оцінювання з предмету «Історія України». Студент Академії брат Климентій (Петро) Туркевич МЗСАА окреслив основні життєві віхи біографії Йосифа Сліпого, показав його приклад жертовного служіння Церкві та українському народові. Завідувач кафедри соціально-гуманітарних дисциплін Академії Руслан Делятинський проаналізував роль Йосифа Сліпого у формуванні та реалізації ідеї Патріаршого устрою Української Греко-Католицької Церкви, його вплив на збереження ідентичності українців у діаспорі та в Україні. Студент Академії Роман Везучий розповів про заснування та розвиток Йосифом Сліпим собору Святої Софії в Римі як центру українського релігійного життя. Старший викладач кафедри педагогіки та методики Івано-Франківського ОІППО, методист лабораторії національного виховання Світлана Сміх розкрила роль духовного паломництва та українознавства у співзвучності з постаттю Йосипа Сліпого.

Присутні на круглому столі викладачі і студенти коледжу із зацікавленням сприйняли доповіді, а також ознайомились із виставкою книг, присвяченою до 130-ліття від дня народження Сліпого, яку вдалося організувати за підтримки директора Бібліотеки Академії п. Іванни Стрихар. Круглий стіл було завершено молитвою за Україну, яку провадив брат Климентій (Петро) Туркевич МЗСАА.

Інфо-центр ІФА