Проректор Академії взяв участь у засіданні Громадської ради при Державній службі України з етнополітики та свободи совісті

19 лютого 2024 року проректор Академії Олег Білоус взяв участь у засіданні Громадської ради при Державній службі України з етнополітики та свободи совісті.

Окрім членів Громадської ради, на засіданні були присутні Голова ДЕСС Віктор Єленський, керівники та представники структурних підрозділів ДЕСС. Учасники зібрання обговорили проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Переліку мов національних меншин (спільнот) України, яким загрожує зникнення». Цей документ має стати важливим етапом на шляху до збереження та ревіталізації мовного розмаїття країни.

Проєкт переліку мов, які опинилися на межі зникнення, ґрунтується на науково обґрунтованих пропозиціях Національної академії наук України, а також на основі міжнародних стандартів. До нього увійшли 9 мов, які потребують особливої підтримки: білоруська, гагаузька, їдиш, караїмська, кримськотатарська, кримчацька, ромська, румейська та урумська.

Голова Громадської ради Ескендер Барієв наголосив на важливості чітких критеріїв визначення мов, що потребують захисту, а також на необхідності розробки дієвої стратегії їх збереження.

За результатами засідання проєкт акту був одноголосно підтриманий з урахуванням запропонованих пропозицій.

Інфо-центр ІФА