Відкрита лекція для студентів Академії в Державному архіві області

У понеділок, 30 вересня 2024 року у читальному залі Державного архіву Івано-Франківської області відбулася відкрита лекція для студентів 3-го курсу освітнього рівня бакалавра освітньої програми 041 «Богослов’я» Івано-Франківської академії Івана Золотоустого на тему «Джерела до вивчення історії УГКЦ у фондах Державного архіву Івано-Франківської області», яку провів головний спеціаліст відділу формування НАФ та діловодства Тарас Галян.

Лекція проведена також в рамках педагогічної асистентської виробничої практики, яку Тарас Галян як студент 2-го курсу освітнього рівня магістра освітньої програми 041 «Богослов’я» Академії підготував під керівництвом Руслана Делятинського, кандидата історичних наук, завідувача кафедри соціально-гуманітарних дисциплін, і сестри Андреї (Ольги) Маслій ЗСМ, кандидата історичних наук, доцента цієї ж кафедри.

Під час лекції студенти ознайомилися з основними групами джерел з історії УГКЦ у фондах архіву, зокрема, документами єпископської консисторії, метричними книгами, листуванням між органами державної та церковної влади. Особливу увагу звернули на історію формування фонду № 504 «Станіславська греко-католицька єпископська консисторія», структуру його документів та особливості діяльності консисторії у період 1886–1945 роках. Окрім цього, студенти переглянули періодичні видання, що містять відомості про церковне життя Галичини та праці краєзнавців з історії населених пунктів.

 

 

Інфо-центр Академії